Večernji pričokaz – priče za djecu svih dobi

Večernji pričokaz na Radiju Križevci ove je godine ušao u svoju drugu sezonu emitiranja. Termin na koji ste navikli ostao je nepromijenjen. Svakog dana od ponedjeljka do petka u 19,15 sati djeca veća i manja, starija i mlađa, mame i tate, djedovi i bake te svi zainteresirani slušatelji na valovima Radija Križevci mogu uživati u čarobnom svijetu priče.

Pročitano više od 300 različitih priča

Dosada je u Večernjem pričokazu pročitano više od 300 priča, što usmenih priča brojnih naroda, što priča različitih autora iz svih krajeva svijeta koji su svojim spisateljskim umijećem i razumijevanjem vidika proizišlih iz dječjih očiju obogatili povijest dječje književnosti. Književnost za djecu posebna je vrsta književne umjetnosti koja, kako još 1990. ističe Milan Crnković, „obuhvaća djela što po tematici i formi odgovaraju dječjoj dobi (grubo uzevši od 3. do 14. godine), a koja su svjesno namijenjena djeci, ili ih autori nisu namijenili djeci, ali su tijekom vremena, izgubivši mnoge osobine koje su ih vezale za njihovo doba, postala prikladna za dječju dob, potrebna za estetski i društveni razvoj djece, te ih gotovo isključivo ili najviše čitaju djeca“.

Postoje i brojna druga tumačenja dječje književnosti, ali ovom se definicijom na jednostavan i zoran način sjajno dočarava njezina sadržajno-funkcionalna stvarnost. Rasprave o trajanju djetinjstva najčešće završavaju u okvirima individualnosti svakog djeteta, no općenito bi se gruba razdjelnica dječje i mladenačke dobi mogla povući linijom završetka osnovnoškolskog obrazovanja, što se donekle i preklapa s Crnkovićevim određenjem dječje dobi kao perioda između djetetove 3. i 14. godine. U skladu s time i Večernji pričokaz svoju osnovnu ciljanu publiku traži i pronalazi u djeci tih starosnih odrednica, premda ne i isključivo u njima.

Cilj i misija

Željeni su cilj i misija Večernjeg pričokaza, kao emisije namijenjene slušanju priča, spoznajno-emocionalnim doživljajem priče pobuđivati u najmlađim slušateljima interes za književnu (pisanu) riječ te time inicijalno utjecati i na postupni razvoj njihove čitateljske kulture, u čemu presudnu ulogu preuzimaju djetetovi roditelji i/ili skrbnici koji svojim pozitivnim stavom i afirmativnim odnosom prema knjizi i čitanju djeci postaju snažan putokaz i uzor. Jednom razvijena čitalačka pismenost korelirat će s nastavkom školovanja i cjeloživotnim obrazovanjem, kvalitetnim radom i involviranošću u razne društvene procese, ali i visokim stupnjem ostvarivanja vrijednosti poput tolerancije, solidarnosti, demokracije i sl.

Dakle, uistinu su brojne blagodati čitanja i zbog toga je djeci iznimno važno čitati od najranije dobi, na što osobito poziva kampanja „Čitaj mi!“ – prva nacionalna kampanja za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja koja je počela 2013. godine te i dalje traje. I u Nacionalnoj strategiji poticanja čitanja za razdoblje od 2017. do 2022. godine ističe se, između ostaloga, da čitanje „potiče pamćenje i maštu, poboljšava pažnju, produbljuje znanje, razvija emocionalnu osjetljivost, jača samopouzdanje, a jednako tako pomaže u stvaranju međugeneracijskih veza između djece i odraslih“. Zaključak se sam po sebi nameće: poticanje djece na čitanje i njihovo razvijanje u male/mlade čitatelje od vitalnog je značaja za društvo u cjelini, s kulturološkog, gospodarskog i svakog drugog aspekta.

Misao vodilja autora

Zbog toga je misao vodilja autora Večernjeg pričokaza bila omogućiti djeci, pogotovo onoj kojoj je svijet priča zbog bilo kojeg razloga zaključan ili teško dostupan, svakodnevni kontakt s pričama različitih provenijencija, narodnim i umjetničkim, raznovrsnih tema i stilova, vrlo poznatim i (gotovo) potpuno nepoznatim, čarobno lijepim i izrazito poučnim i time im pokazati da obzori koji ih okružuju nisu jedini obzori koje mogu (ili moraju) promatrati, da postoji i neki drugi svijet u kojemu se želi, pokušava, sanja, bori, pati, nada i nastoji uspjeti. Zato umjetnost nije samo fikcija; ona pruža mogućnost kritičkog promatranja i vrednovanja vlastite zbilje te na koncu eruptira stvaralačkom snagom promjene – mišljenja, djelovanja, načina promatranja svijeta oko nas i našeg položaja u njemu. Ne žive sva djeca, nažalost, u jednakim materijalnim i socijalnim uvjetima i s jednakim mogućnostima napredovanja, stoga je važno pružiti djeci što više različitih ulaznica u magičan svijet priča koji može otvoriti neslućen broj (životnih) prozorčića te možda i označiti početak nekih velikih životnih priča.

Gdje slušati Večernji pričokaz?

Večernji pričokaz jedna je takva ulaznica – uzmite je i ne puštajte! Osim uživo u programu Radija Križevci sve priče iz Večernjeg pričokaza u bilo kojem trenutku možete slušati i na youtube-kanalu pod imenom Večernji pričokaz – priče za djecu svih dobi, a od ožujka ove godine emisija se ponedjeljkom i srijedom u 20,00 sati emitira i u programu Radija Sisak!

Večernji pričokaz – čarolija priče za sretnije biće!

Vaš autor emisije
Tomislav Hrebak


YouTube kanal: https://www.youtube.com/channel/UCc8ijrcupIYJJ6FYvHAiI5A

Večernji pričokaz – priče za djecu svih dobi
Autorica slike je Marijana Jelen

27/10/2021 13:41