Nacionalna radionica ručno izrađenog papira

Osnovna djelatnost i lokacija

Nacionalna radionica ručno izrađenog papira smještena je u veličanstvenom ambijentu starog grada Ohrida u Makedoniji. Osnovna djelatnost ove radionice je ručno rađeni papir i proizvodi od papira. Radionica je prava turistička atrakcija gdje se posjetiteljima predstavlja postupak ručne izrade papira i tiskanja na Gutenbergovom stroju.

U Europi postoje dvije funkcionalne replike Gutenbergovog stroja. Jedna je ova u Ohridu, koju je Knjiški Crv imao priliku posjetiti ljetos, a druga se nalazi u Bledu u Sloveniji.

Tehnika i metoda

Tehnika koja se ovdje koristi datira iz 2. stoljeća prije Krista i izvorno potiče iz Kine. Cijeli proces započinje guljenjem određenih vrsta drveta koja se zatim umaču u drvenu kadu punu vode. Nakon određenog vremena ta smjesa se procijedi te stavlja u kalup i izlijeva na komad lana. Kad se papir dovoljno posuši, on se odvaja od lanenog platna te je spreman za upotrebu. Ova metoda je stara kineska metoda zvana “osinje gnijezdo“.

Funkcionalna replika Gutenbergovog stroja – National workshop paper musem
Drvena posuda u kojoj započinje cijeli proces izrade papira

Knjiški Crv i Gutenberg

Prilikom naše posjete Ohridu, slučajno smo ugledali ovu radionicu i odlučili baciti oko. Na vratima nas je dočekao Ljupco Panevski, majstor zanata!
Oduševio nas je na prvu, i pričom i prezentacijom. Upoznao nas je s cijelim postupkom izrade papira te nam izradio nekoliko odličnih suvenira.

Iznijeli smo mu naše ideje i želje i vratili se za dva dana. U radionici nas je dočekao logo Knjiškog Crva.

Logo Knjiškog Crva otisnut na Gutenbergovom stroju u Ohridu

Zaključak

Ako se ikada nađete u Ohridu, ovo se mjesto definitivno isplati posjetiti! Cijene su bile i više nego prihvatljive, suveniri predivni, a majstor Ljupco genijalan i zanimljiv! Puno smo naučili, vidjeli i vratili se kući s odličnim pričama i suvenirima!

National workshop paper museum facebook stranica: https://www.facebook.com/handmadepaper.ohrid

29/10/2021 14:34